Doftljus

Nu visar en ny studie att doftljus kan vara mycket mer skadligt än man tidigare trott, att det avger potentiellt farliga nivåer av det giftiga ämnet formaldehyd – som i stora mängder kan vara cancerframkallande.
 
Forskarna fann att en ingrediens som vanligtvis används för att ge ljus deras doft förvandlas till det giftiga ämnet formaldehyd, en färglös gas, vid kontakt med luften.
 
 
Ingrediensen det handlar om är limonen, en kemikalie som vanligen används för att ge citrondoftande produkter, så som doftljus, sin arom. Kemikalien är vanlig även i rengöringsmedel och i luftrenare.
 
Den första är upptäckten om att doftljusen avger upp emot 100 gånger så höga koncentrationer av kemikalien än vad man tidigare trott.
Den andra är att vi släpper ut så lite energi och luft från våra hem att vi riskerar att inte bli av med de stora mängder av det giftiga ämnen formaldehyd som då bildas – med resultatet att det stannar kvar i hemmet länge
 
 
Enligt Bert- Ove Lund, toxikolog vid Kemikalieinspektionen, är det själva förbränningsprocessen som ger upphov till gasen, något som påvisats i tidigare studier.
– Formaldehyd har i djurförsök visat sig vara cancerframkallande och det finns även indikationer på att personer som exponeras för gasen i sitt yrke påverkas negativt.
 
http://kurera.se/studie-doftljus-ar-farligare-an-man-tidigare-trott/